Kjøpsguide: Dette må du vite om elektriske lastesykler

Populariteten til lastesykler har skutt i været etter at de begynte å komme med elektrisk motor. For mange kan en lastesykkel løse transportbehovet i hverdagen. I denne artikkelen går vi gjennom hvilke typer som finnes, og hva du skal se etter når du skal kjøpe en lastesykkel!

En elektrisk motor er spesielt nyttig på lastesykler. -Lastesykler er relativt tunge, og de blir ikke noe lettere når du lesser på med saker og ting. Med el-motor forsvinner vektproblematikken. Du kan sykle lange distanser eller suse opp bakker uten å bli altfor klam i trøya, sier Rajeev Rai, butikksjef hos Bike Fixx på Filipstad i Oslo.


KLAR TIL Å HJELPE: Rajeev og kollegene hans finner du på Filipstad i Oslo. Det røde container-bygget ser du rett før målgang på det kjente pendlerstrekket «Tour de Finans».

Bike Fixx-butikken i det karakteristiske container-bygget har spesialisert seg på salg og reparasjon av lastesykler. Med lokasjon i et urbant miljø er Rajeev og kollegene hans tett på brukergruppa, og deler villig vekk tips og råd om lastesykler til alle som stikker innom.

For mange har elektriske lastesykler erstattet bilen. Det være seg for familier som bor i urbane strøk, transportbransjen, eller den lokale håndverkeren som farter mellom kunder med verktøy og materialer i en lukket kasse på sykkelen.

Det er definitivt økonomiske og miljømessige argumenter for å bruke lastesykkel. Jo flere bil-kilometer man kan erstatte med sykkel, jo bedre er det for både lommebok og miljø.

Hva er en elektrisk lastesykkel?

Elektriske lastesykler, eller transportsykler, som de også blir omtalt som, kommer i veldig mange forskjellige varianter. Innovasjonstakten på lastesykler er høy, og produsentene kommer stadig opp med nye smarte løsninger, det gjør at det i blant kan være vrient å orientere seg i markedet. Men grovt sett deler vi lastesykler inn i tre ulike typer:

Longtail

En longtail har, som navnet indikerer, en lang bakramme. Fordelen med dette er at man har mer plass bak syklisten til å frakte varer og passasjerer. Med longtail kan du f.eks. ha plass til to barn, eller sidevesker som kan romme massevis av greier. På bagasjebrettet kan du stroppe fast relativt store ting.

longtail
LANG BAK: Forlenget bakramme gir plass til ekstra bagasje eller sitteplasser. Denne longtailen fra Hard Rocx kommer også med stativ foran – noe som øker bagasjekapasiteten ytterligere.

En longtail er smidig og føles ganske lik å manøvrere som en vanlig sykkel. Det er få ulemper med en longtail, men det skal nevnes at de ikke har like stor bagasjekapasitet som en lastsykkel med kasse foran.

Passer for: Deg som vil sykle raskt og smidig. Du vil ta dagligvarehandel og ærender med sykkelen, men på de tunge transportoppdragene tar du gjerne bilen. Super sykkel for deg med små barn som kan sitte på bagasjebrettet.

Lastesykkel med kasse foran

Med kasse foran får du plass til mye! Det er ulike typer kasser. Noen er laget for å frakte barn – og er dermed utstyrt med seter og setebelter, og kanskje kalesje som beskytter mot vær og vind. Andre kasser er laget for å frakte varer. Disse kan komme med låsbart lokk. 

lastesykkel med kasse foran
LESS PÅ: Med en stor kasse foran, får du med deg MYE! Denne modellen fra Urban Arrow er designet for å frakte unger, men du kan få flere konfigurasjoner – alt etter hva som passer ditt behov.

Lastesykkel med kasse foran kan være litt uvant i starten siden du har en kasse rett foran de og forhjulet er plassert foran kassen. Likevel er denne sykkeltypen ganske så smidig å sykle på. At forhjulet er lite bidrar til dette. Kassen gjør sykkelen bredere enn en longtail, noe som kan være lurt å tenke på om du trenger å oppbevare sykkelen i en bod med en vanlig dør inn.

Passer for: Deg som ønsker å erstatte bilen med en sykkel. Du trenger en sykkel der du kan få med deg det meste. Passer også for deg som vil bruke sykkelen i næringsvirksomhet – f.eks. håndverker, bud, vaskehjelp eller har et annet yrke der du er mye på farten og har behov for å ha god fraktekapasitet.

 

Lastesykkel med tre hjul og kasse foran

Her snakker vi sykkel for deg som har behov for å frakte både stor og tung last. Disse syklene har ett hjul bak og to hjul foran der kassen er plassert mellom forhjulene. Det finnes også varianter der man sitter foran kassen – helt klart en fordel om kassen er så stor at det ikke er mulig å se over den.


BIL-ERSTATNING: Trehjuls lastesykler er stabile og takler mye last. Trenger man egentlig bil om man har en sykkel som denne?

Fordelen med tre hjul er at du kan laste tungt. Med to hjul vil det være vanskelig å balansere en tung sykkel i sakte fart eller når man står stille. Dette problemet blir eliminert med tre hjul.

Lastesykler med tre hjul er ikke spesielt smidige, og man må være veldig påpasselig på gang- og sykkelveier. Smale fortau er nærmet uaktuelt. Men for transport i byer er sykkeltypen likevel praktisk med sin enorme lastekapasitet. Du kan fint parkere nærmest hvor som helst helt gratis, samt sykle i gågater og parker – noe som gjør denne sykkelen mye mer smidig enn en bil.

Passer for: Virksomheter som frakter mye og tungt i urbane strøk.

 

El-motor til lastesykler – hva gjelder?

Alle lastesykler av høy kvalitet kommer med krankmotor. Krankmotor er mer avansert enn alternativet navmotor. Med krankmotor justeres kraften i forhold til hvor mye muskelkraft du gir.

Mange produsenter har egne motorer beregnet for lastesykkelbruk – for eksempel Bosch Cargo Line og Shimano STEPS E-Cargo. Det vil si at motorens karakter er tilpasset tunge sykler med mye last. En dedikert lastesykkel vil derfor levere mer watt ved igangsetting slik at du kommer raskt opp i fart. Lastesykler leveres gjerne med motor med høyt dreiemoment slik at eksempelvis sykling i motbakker er lett selv med mye last. De sterkeste motorene har gjerne dreiemoment på 85 nm.

Før øvrig gjelder samme regler for lastesykkel-motorer som for andre elsykkel motorer. Det vil si at motoren kun gir kraft i hastigheter opp til 25 km/t. Og man må fortsatt tråkke selv.

krankmotor

Hva er rekkevidden på en elektrisk lastesykkel?

Det er godt å ha rikelig rekkevidde. Da kan man lade sjeldnere, og det er mindre sannsynlig at man går tom for strøm når man er ute å ruller hit og dit.

Rekkevidden kommer an på flere faktorer:

  • Batteriets kapasitet
  • Hvilken modus du sykler i. Maks assistanse hele tiden spiser mer rekkevidde enn om du syker med lite assistanse fra motoren.
  • Tyngde på sykkel, last og rytter
  • Luftmotstand
  • Om det er mye eller lite bakker

De fleste elektriske lastsykler har batterikapasitet på 500 Wh eller mer. Du kan da regne med en rekkevidde på 50-60 km med full assistanse. Med redusert assistanse vil rekkevidden øke, men da må du være forberedt på å tråkke hardere.

Noen elektriske lastesykler kommer med mulighet for å montere to batterier. Dette vil doble kapasitet og rekkevidde!


DOBBELT REKKEVIDDE: Bike Fixx har en egen lastesykkel som vi bruker når vi reiser rundt å reparerer sykler gjennom vår bedriftstjeneste. Da er det greit å ha to batterier. Det ene batteriet sto i laderen da dette bildet ble tatt!

Gir og drivverk for elektriske lastesykler

På grunn av tyngden og kraften en elektrisk motor leverer, så stilles det høye krav til gir og drivverk. Høy belastning gir høy slitasje på kjede og tannhjul. For at drivverket skal vare lengst mulig er det derfor viktig å bytte kjede relativt ofte. 

Navgir eller utvendig gir?

Mange lastesykler leveres med internt navgir fra produsenter som Shimano, Enviolo, Rohloff eller norske Kindernay. Fordelen med navgir kontra utvendige gir er at de krever mindre vedlikehold. Navgir gir en konstant rett kjedelinje som gir mye mindre slitasje. Et utvendig gir flytter kjedet opp og ned tannhjulene på en kassett og dette gjør at både tannhjul og kjede slites raskere.

Kjede eller reimdrift?

De fleste sykler leveres med vanlig kjede, mens noen leveres med reimdrift. Reim er kun kompatibelt med navgir. I tillegg må rammen på sykkelen være laget for reimdrift i form av at ramma må kunne splittes for å montere reima. En reim kan nemlig ikke deles slik som et kjede kan. Den store fordelen med reim er at den ikke trenger smøring og den holder i tusenvis av kilometer. Et kjede varer noen hundre kilometer før det bør byttes.

reimdriftDRIFTSSIKKERT: Urban Arrow lastesykkel med navgir og reimdrift i stedet for tradisjonelt kjede.

Oppsummert: 8 punkter å vurdere når du skal kjøpe elektrisk lastesykkel

  1. Formålet med lastesykkelen: Først og fremst må du bestemme hva du vil bruke lastesykkelen til. Skal du transportere varer eller mennesker? Vil du bruke den til arbeid eller for fritidsformål? Det er viktig å ha dette klart for å kunne velge en sykkel som passer ditt formål.
  2. Vekt og størrelse: Sørg for at lastesykkelen du velger er stor nok til å håndtere lasten din, men ikke så stor at den er for vanskelig å manøvrere. Sjekk vekten på sykkelen og sørg for at du klarer å håndtere den. Tenk også over om du har et sted å oppbevare den når den ikke er i bruk.
  3. Batterikapasitet: Batterikapasiteten på lastesykkelen vil påvirke rekkevidden og hvor lenge du kan bruke sykkelen før du må lade den opp igjen.
  4. Motorstyrke: Velg en lastesykkel med en motorstyrke som passer ditt formål. Hvis du skal transportere tunge varer i bratte bakker, trenger du kanskje en kraftigere motor enn hvis du bare skal bruke sykkelen til å transportere deg selv på flate veier.
  5. Bremser: Sørg for at lastesykkelen har gode og pålitelige bremser som kan håndtere vekten av lasten og sykkelen.
  6. Pris: Elektriske lastesykler kan variere i pris fra noen tusen til over 80- 90 000 kroner. Finn et prisbilde som passer ditt budsjett, men vær villig til å betale litt mer for å få en sykkel av høyere kvalitet som varer lenger.
  7. Garanti og service: Sjekk garantien og hva slags service forhandleren yter før du kjøper en lastesykkel. Sørg for at du får god støtte og hjelp hvis du skulle oppleve problemer med sykkelen. Kjøpe på nett? Det er ikke helt rett frem å sende en lastesykkel i posten, så tenk godt gjennom hvordan eventuelle reklamasjoner og reparasjoner skal håndteres.