Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider
Bilde av ulike type sykkellåser på grått gulv. FOldelås, kjettinglås, bøylelås, wirelås, og rammelås. Abus og Kryptonite

Hvordan å unngå sykkeltyveri

Antall sykkeltyverier i Norge øker. I 2023 ble det rapportert om 16,298 stjålne sykler, en økning på nesten 10 % fra året før. Erstatningene etter slike tyverier steg også, til 166 millioner kroner. Vi hos Bike Fixx deler våre beste tips for å hjelpe deg med å forebygge sykkeltyveri.

Velg en riktig lås

Det er essensielt å velge riktig type lås for å minimere risikoen for sykkeltyveri. Hos Bike Fixx tilbyr vi låser med Både Sold Secure og FG-godkjenning, som møter strenge sikkerhetskrav og er forsikringsgodkjente. Spør oss i butikken for å sikre at du får en lås som oppfyller de høyeste sikkerhetsstandardene, og hva slags lås du trenger til din sykkel. 

Før valget av sykkellås, er det viktig å ta en vurdering på hvor trygt/utrygt sykkelen vil stå, hvor synlig den vil være, verdien på sykkelen og hvor mye ekstra vekt du ønsker å ha med. Dessverre er det sånn at jo sikrere låsen er, jo tyngre er den!

Typer sykkellås og bruk

Rammelås (+ kjettinglås): Rammelåser har fått en stor oppsving de siste årene med inntoget av elsykler i markedet. Disse sykkellåsene er svært sikre og låser hjulet helt fast i rammen. I tillegg de aller fleste mulighet til å koble til en ekstra kjettinglås, rett i rammelåsen. Dermed får du låst fast både bakhjul og sykkelramme, alt i samme system og med én nøkkel. De aller fleste av våre elsykler beregnet på tur og commuting kommer med rammelås som standard og alle våre butikker har kjettinglåser som passer inn i disse. 

Foldelås: De siste 15 årene har foldelåser alá Abus Bordo og Kryptonite Folding nærmest revolusjonert hvordan vi tenker sykkelsikkerhet. Dette er låser som enkelt foldes sammen til en veldig kompakt størrelse, som enkelt kan festes på rammen. På tross av sitt lave volum sammenslått, får du også noen av markedets mest sikre låser i denne formen, både med og uten kode. Perfekt for kommutersykkelen, eller som en lås du pakker i sekken når du skal ut og kose deg i skogen med stisykkelen!

Bøylelås: Bøylelås, eller U-lås er nok det aller sikreste alternativet om du virkelig ikke vil ha sykkelen stjålet. Den klassiske låsen, har få bevegelige deler og mye metall. Dette gjør den perfekt for de som virkelig vil gi sykkeltyven en utfordring. 

Kjettinglås: Klassikeren. Består av sterke, herdede stållenker og låses med kodelås eller nøkkellås. Disse finnes i ulike lengder og styrke, helt fra enkle låser til barnesykkelen og helt opp til MC- og båtlåser som veier bly, men som virkelig gir motstand mot det meste av sykkeltyvens verktøy. 

Wirelås: Det kanskje minst sikre alternativet, men funker til rimeligere sykkelmodeller. Om du bare skal en rask tur på butikken, fotballbanen eller andre steder hvor du ikke er lenge unna sykkelen eller har god oversikt over sykkelen til en hver tid. Wirelås er også praktisk som sekundærlåser for å sikre komponenter som forhjul, som tillegg til en sikrere lås. 

Bilde av ulike type sykkellåser på grått gulv. FOldelås, kjettinglås, bøylelås, wirelås, og rammelås. Abus og Kryptonite

Fra venstre: Topp: Abus Bordo foldelås, Merida bøylelås. Abus kjettinglås til rammelås. Bunn: Kryptonite Evolution kjettinglås, Merida wirelås

Spor sykkelen med sykkeltracker

Det har kommet flere alternativer for å spore sykkelen de siste årene. En av de beste (og enkleste) vi har prøvd hittill er Knog sin Scout. 

Knog Scout, et innovativt produkt som fungerer både som alarm og tracker. Denne lille enheten kan monteres på typiske flaskeholderfester på sykkelen, og tilbys både i en synlig versjon med et gult deksel og en mer diskret uten. Knogen har lang batteritid (opptil 6mnd) og bruker Apple sitt strømgjerrige FindMy-nettverk for å holde oversikt over sykkelens plassering. 

Den lille enheten kommer med anti-tamper skruer, en alarm på 85 desibel, som er koblet til bevegelssesenor, og aktiv sporing. Enheten styres via en app og inkluderer en LED-indikator for alarm- og batteristatus. Per våren 2024 er det kun Apple-enheter den kan registres mot (iPhone/iPad), men iløpet av 2024 vil denne også være tilgjengelig for Android-brukere.

Seks Tips for å Redusere Risikoen for Tyveri

1. Oppgrader til en solid sykkellås med en annerkjent sertifisering, og gjerne en FG-godkjent sykkellås

2. Lås sykkelen riktig! Lås alltid fast rammen, og helst også bakhjul. Bruk gjerne to låser, én til ramme og bakhjul, og én til forhjul. 

3. Parker Smart: Velg godt opplyste og travle steder for parkering, og unngå å la sykkelen stå ute over natten.

4. Variert parkering: Ikke parker sykkelen på samme sted hver dag. Tyver holder ofte oversikt over populære sykkelparkeringer og planlegger ofte tyverier i forkant. 

5. Invester i en moderne sykkelalarm eller GPS-tracker. Dette kan både virke forbyggende (om den er synlig) samt gjør det mulig å spore bandittene om uhellet først er ute. 

6. Registrering: Registrer sykkelen din i et sykkelregister – vi hjelper deg gjerne med dette i butikken!

Fortsett og les andre artikler