Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider
Bilde av Martine Fon syklist på øde landevei.

Turtips: Tre lange, harde og episke sykkelturer for spreke landeveisyklister!

Bike Fixx-ambassadør Martine Fon er ingen hvem som helst når det kommer til sykling. Hun har en lang karriere på landeveien å se tilbake på, og kan skilte med massevis av respektable plasseringer i inn- og utland. Men de beste turene er her i Norge, mener hun. Her deler hun tre av sine favoritter!

Selv om den tidligere konkurransesyklisten har lagt opp elitesatsingen, har hun ikke sluttet å sykle. Ved siden av jobben som sykepleier reiser hun mye på tur, og har en forkjærlighet for lange turer med mange høydemeter. Martine er flink til å inspirere andre – sjekk gjerne ut hennes Instagram-konto der hun deler mye av turlivet sitt.

De fleste av turene til Martine starter ved hennes hjem utenfor Drammen, og men de kan fort passere både kommune- og fylkesgrenser. Skal du gå løs på noen av hennes turtips, anbefales det å ha en god plan; -Du bør være i noenlunde god form og ha med nok av næring, anbefaler Martine. Et par av turene under går innom grusveier i tillegg til asfalt, men de lar seg fint gjennomføre på en vanlig landeveissykkel. Husk også at været kan komme overraskende i høyfjellet, så det kan være lurt å ha med seg litt ekstra klær.

Drømmer du om lange, episke turer i variert landskap? Da må du sjekke ut Martines tre favoritt-turer!

Langtur fra Prestfoss til Fagernes (via Panoramavegen)

Martine fon ser nedover en landevei på sykkeltur

OVER FJELLET: Martine på vei over Golsfjellet i skumringen.

Lengde: 180 km

Høydemeter: 2620 hm. 

Underlag: Grus og asfalt 

Link til GPS-spor: https://www.strava.com/activities/5605889708

Beskrivelse av turen: Start i Prestfoss, frem til Eggedal. Fra Eggedal sykler vi over Haglebu hvor man får fjell-følelsen allerede. Deretter går turen ned til Bromma, Gol og opp på Golsfjellet. Herifra er underlaget på grus gjennom vakre Panoramavegen og frem til Vaset. Fra Vaset er det mye utforkjøring – og transportetappe ned til Fagernes. En skikkelig kul sykkeltur for de med litt trøkk i beina.

Beste sted å ta pause: Det må være på Golsfjellet. En liten omvei til Golsfjell fjellstue er verdt de få ekstra kilometerne det gir. Fersk kaffe og kanelboller smaker ikke bedre enn ute på tur. 

Fineste parti: Definitivt Panoramavegen. Her får du både fjell, grus og magi i ett

Høstbilde av Bike Fixx ambassadør Martine Fon ved et vann

PANORAMAUTSIKT: En sykkeltur på Panoramavegen med Skogshorn (1728 m.o.h.) som kulisse blir vel aldri helt feil!

Sogn: Tindevegen og 1000-meteren via Årdal 

Bilde av Martine Fon som sykler over mot Årdal

KLATREBONANZA: Martine velger ofte ruter med mye klatringer. Men som syklist slipper du i hvert fall å betale bompenger ; )

Lengde: 170 km 

Høydemeter: 4060 hm

Underlag: Asfalt med innslag av grus opp 1000-meteren. 

Link til GPS-spor:  https://www.strava.com/activities/5745298311

Beskrivelse av turen: En magisk tur hvor du først klatrer fra havnivå til 1000 meter opp 1000 meteren. Fra Årdal sykler du en vakker sjarmerende fjellveg på 32 km gjennom vakre tinder i Jotunheimen.

Beste sted å ta pause: Kaffepause smaker like godt i Årdal som på Turtagrø før nedkjøringen mot Årdal. 

Fineste parti: Fra Årdal skal du opp 1300 hm og på toppen kan du nyte synet av blant annet Hurrungane, Store Skagadølstind og fjellene i Jotunheimen. 

Bike Fixx ambassadør Martine Fon i godt driv syklende rundt Sande


FJORD OG FJELL: På denne turen skal du fra havnivå og opp på snaufjellet. Det er bare å stå i ramma.

Favorittrunden fra Sande – opp og ned hele dagen

Lengde: 145 km 

Høydemeter: 2250 hm 

Underlag: Asfalt 

Link til GPS-spor: https://www.strava.com/activities/5136717264

Beskrivelse av turen: Fra Sande sykler du over Hanekleiva til Hvittingfoss. Derifra skal du videre over Skrimfjella. Her er det en litt smal, sjarmerende vei med lite trafikk. På toppen av Skrimfjella får du følelsen av å være delvis på fjellet. Videre sykler man til Svarstad før man kommer til beryktede Hvarnes. Her er det kupert og flere bratte kneiker. 

Beste sted å ta pause: Her er det ikke så mange steder å stoppe underveis, så en god matpakke på lomma er nødvendig for å komme seg med humøret i behold. Enten kan man ta kaffe i Svarstad, eller så må man vente til man kommer til Hof på vei tilbake. Det er defintivt klart mulig å legge på et par kilometer – og da kan man få deilig kaffe og bolle i Andebu. 

Fineste parti: Over Skrimfjella!

Fortsett og les andre artikler