Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider
Utstyr for å fikse punktert dekk

Slik fikser du et punktert sykkeldekk

Punktert dekk er kanskje det vanligste problemet man har med en sykkel – heldigvis er det grei skuring å fikse det selv. Her forklarer vi hvordan!

Når uhellet er ute og dekket er flatt er det greit å kunne reparere sykkelen selv. Klarer du det selv er det en billig operasjon som etter litt trening tar kun noen få minutter. 

NB! Denne guiden tar for seg dekk med slange. Har du slangeløse dekk er øvelsen annerledes. Når det er sagt, om du ikke har utstyr for å plugge et slangeløst dekk, kan du likevel sette i en slange når uhellet er ute.

Dette utstyret trenger du for å fikse punktering

 • Ny slange
 • Pumpe
 • Dekkspaker
pedros dekkspaker, Bike Fixx sine verksted sitt førstevalg

GODT VERKTØY ER HALVE JOBBEN: Dekkspaker koster lite og er supernyttig når du skal ta av og på sykkeldekket.

Slik går du frem

For å få dekk og slange av felgen, må du først ta hjulet av sykkelen. Mange sykler har hurtigkobling du kan løsne i enden av akslingen. Har du såkalt gjennomgående aksling skrur du ut selve akslingen med en unbrako-nøkkel for å få hjulet av sykkelen.

Når du har fått hjulet av sykkelen, gjør du følgende:

 1. Hvis det er luft igjen i dekket: Slipp ut resten av luften, så dekket blir  lettere å jobbe med.
 2. Bruk begge tomlene til å presse dekket inn mot midten av felgbanen. Jobb deg hele veien rundt. Dekket vil da sitte løsere på.
 3. Om det er plass, kan du stikke en finger under dekket og dra dekkanten over felgkanten rundt hele felgen. Får du det ikke til med bare hendene, kan du bruke dekkspaker til å vippe dekket over kanten.
 4. Skru av mutteren på ventilen og ta ut den punkterte slangen.


AV MED DEKKET: Mange dekkspaker har en krok i ene enden som du kan feste i en eike. Da kan du bende opp dekket med den ene dekkspaken og feste enden med krok i en eike mens du fortsetter å jobbe med den andre dekkspaken.

Sjekk om det er skader på dekk og felg

 1. Sjekk innside og utside av dekk. Er det noen skarpe gjenstander i dekket (steiner, glasskår, etc), så må du få fjernet disse før du setter inn ny slange.
 2. Sjekk om felgen har noen skader i området som slangen pleier å ligge på.

Montering av sykkeslange og dekk

 1. Sett dekket på felgen igjen. Om det er trangt så bruk gjerne dekkspaker. La den ene siden stå åpen slik at du kan legge inn slange.
 2. Pump littegranne luft i slangen slik at den ikke vrir seg.
 3. Legg slangen inn i dekket. Begynn ved ventilen og jobb deg rundt. Du kan sette på ventilmutteren helt løst, men ikke stram den – da blir det vanskelig å få på dekket.
 4. For å få dekket på plass begynner du ved ventilen og jobber deg rundt med begge hender på hver side. Pass på at dekkantene så langt det lar seg gjøre ligger i bunnen av felgbanen.
 5. Er du heldig så er dekket så løst at det smetter på plass med bare håndkraft. 
 6. Om dekket er stramt må du frem med dekkspakene igjen. Bruk begge spakene. Legg spaken mellom felgkant og dekkant og bend dekket forsiktig over felgkanten. Pass på at du ikke klemmer slangen når du jobber, dette kan gjøre at det går hull på slangen!
 7. Når dekket er på, er det bare å pumpe opp og montere hjulet tilbake på sykkelen.
En eske med lappesett til sykkel

SPARETIPS: Hvis ikke slangen er veldig skadet, kan du spare både penger og miljø ved å lappe den gamle slangen. Et tips er å ha minst et par slanger i omløp, så tar du med en lappet slange på sykkeltur. Da slipper du å stå ute i skogen å lappe dekket. Det går mye raskere å bare sette inn en ny eller ferdig lappet slange!

Fortsett og les andre artikler