Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider
Bike Fixx ambassadør Ingunn Båstad nyter en hvil på toppen av en knaus.

10 tips til deg som vil begynne med terrengsykling

Tenker du på å begynne med stisykling? Da er det bare å glede seg, for i Norge har vi uendelig mange stier fra sør til nord som bare venter på å bli utforsket av deg. I denne artikkelen deler vi tipsene som hjelper deg i gang med stisykling!

Når vi snakker om terrengsykling, så kan det handle om alt fra sykling på grus og traktorveier, til sykling på stier i skogen og på fjellet. Sykler du på grus og enkle traktorveier kan du fint klare deg med en hybrid- eller gravelsykkel. Men kanskje du har lyst på litt mer å bryne deg på? Da er det smale stier på skogs- eller jordbunn, røtter, steiner, kneiker og artige utforkjøringer du skal lete etter. 

I Norge er vi heldige, for det er aldri langt til nærmeste sti – og i motsetning til andre land, så har du lov til å sykle nesten overalt! 

Stisykling er for alle. Både for små barn, eldre og alle der i mellom. Vanskelighetsgraden kan styres ved å velge enkle stier i starten som setter lave krav til teknikk og fysikk. Etterhvert som man blir mer dreven kan man utfordre seg selv ved å forsøke mer og mer krevende stier.

Under deler vi våre beste tips til deg som vil komme i gang med å sykle på sti!

1. Start med den terrengsykkelen du har

Du trenger ikke starte med en dyr sykkel med karbonramme og dempere foran og bak. Har du en hardtail med demper kun foran, har du et godt utstyrsmessig utgangspunkt. Faktisk er det ikke dumt å begynne med en hardtail, da denne tvinger deg til å tenke teknikk i større grad. Du får tydeligere tilbakemeldinger fra underlaget, og du er nødt til å sykle gode linjer for å komme deg effektivt frem i terrenget. Pass forøvrig på at sykkelen er i god stand!merida big trail

BRA START: Har du en terrengsykkel med demper foran, har du et flott utgangspunkt for å komme i gang med stisykling.

2. Bruk beskyttelsesutstyr

En hjelm må du absolutt ha hvis du skal drive med terrengsykling. Knebeskyttere kan også være smart. Liker du ikke å sitte fast i pedalene, gå for vanlige pedaler der du ikke klikker deg fast. Pedalene kan med fordel ha pigger slik at skoene ikke glipper. Gode hansker er også kjekt. Ikke for at det kanskje er kaldt, men tryner du, er det bedre å ha hansker på enn ikke. Hanskene tar også unna for svette hender, hvis man blir gira og gir gass. Briller er også kjekt – det er mye søle, busker, trær, insekter i skogen. Gjerne briller med klare linser. Bare beskytt øynene dine.

3. Start med enkle stier

Det første man bør gjøre er å sykle på enkle stier uten for mye tekniske hindere (steiner, røtter, og lignende). Kjenn at du håndterer sykkelen og mestrer terrenget, så kan du avansere til mer krevende stier. For å finne enkle stier kan du eksempelvis booke en guide eller bruke appen Trailguide – se etter de grønne stiene på kartet, de er mest nybegynnervennlige.

FINN FLYTEN: Start stisyklings-karrieren med enkle stier og avanser gradvis. Og gjør gjerne som Bike Fixx-ambassadør, Martine Fon (bildet) – oppsøk vakker natur!

4. Finn noen å sykle med

Det er mange grunner til å finne noen å sykle sammen med; Sikkerhet i tilfelle noe skjer, noen som kan vise deg fine stier, lære teknikk og pushe hverandre. Stisyklister er generelt glad i å dra på tur sammen, og du finner dem i grupper på Facebook, internett-forum, sykkelfestivaler eller kanskje på jobb og skole? Man kan også melde seg inn i en sykkelklubb med faste treninger.

nesbyen

DEL OPPLEVELSEN: Terrengsykling er morsomst og tryggest når man gjør det sammen med noen!

5. Kle deg funksjonelt 

Ha på løse klær det er behagelig å bevege seg i. For å unngå vondt i rumpa, er det lurt å investere i en sykkelshorts med pute. For ekstra beskyttelse kan du ha på en løs shorts over. Husk også knebeskyttere i tilfelle fall. Lange strømper/sokker kan også være lurt for å unngå å bli rispet opp av busker og greiner.

7. Ta med verktøy på sykkeltur

Stisykling kan av og til gå hardt ut over sykkelen, og da er det kjekt å kunne foreta enkle reparasjoner i skogen selv. Det vanligste “havariet” er punkterte dekk, så det første du bør lære er å skifte slange eller plugge et dekk. Utover dette, er det potensielt mye rart som kan skje med utstyret om man har uflaks.

Det hjelper fint lite med mekkekunnskaper om du ikke har med verktøy på stitur. Her er det du minimum bør ha med:

  • Ekstra slange
  • Minipumpe
  • Dekkspaker
  • Mulitool med unbrako, torx og kjedekutter
  • Kjedelås som passer ditt kjede

sykkelverktøy

LETT Å TA MED: Verktøyet du trenger å ta med på stisykkeltur kan plasseres i lommer, rumpetaske, sekk, eller med stropper på sykkelen.

8. Ta et terrengsykkelkurs!

Lær av noen som kan det å lære bort. Starter du terrengsykkelkarrieren din med et kurs så lærer du basisteknikk som du kan ta med deg ut i terrenget på egen hånd. Med et kurs får du lært riktig teknikk fra starten av, slik at du slipper å knote mer enn nødvendig i skogen senere. De fleste firmaer som driver med terrengsykkel-guiding arrangerer også nybegynnerkurs.

9. Fart er din venn

Det er egentlig logisk, men om du står nærmest stille, er det vanskelig å ha balanse og kontroll over sykkelen. Med litt fart har du bedre balanse og moment til å forsere hindringer på stien. Vær også bevisst på grunnsposisjonen din: “Sinna gorilla” – du holder hendene på styret, albuene bøyd og stikker ut til siden, og hodet litt senket!

10. Ikke gi deg – ha det gøy!

Terrengsykling er gøy, og som nybegynner vil du oppleve masse progresjon og mestring! Dra på stitur så ofte du kan. Selv for erfarne stisyklister kan det butte litt og man må av sykkelen – det er en del av gamet. Husk å utfordre deg selv – prøv gjerne et vanskelig parti flere ganger. Til slutt klarer det og kan kjenne på den deilige mestringsfølelsen!

God tur!

Om du lurer på mer om stisykling, eller trenger sykkel- og utstyrstips – stikk innom din nærmeste Bike Fixx-butikk!

Fortsett og les andre artikler