Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider

Slik bytter du kjede på sykkelen

Kjede er en slitedel som må byttes med jevne mellomrom. Som mange andre reparasjoner, er bytte av kjede enkelt når man kan det – så her skal vi forklare deg hvordan det gjøres!

Når må kjedet byttes?

Det kommer selvsagt an på hvor mye du sykler og hvordan du sykler. Det kommer også an på hva slags sykkel du bruker. En elsykkel bidrar med mye moment og høy belastning på drivverket, dette gjør at et elsykkelkjede gjerne går kortere enn et kjede som står på en vanlig sykkel. Man ligger også oftere på det samme tunge giret med en elsykkel, så man må faktisk regne med å bytte kjede og kassett en gang pr sesong.

Om du vil unngå å bytte kjede og drivvek unødig, sjekk vår guide om drivverkslitasje.

Det er umulig å gi et helt sikkert svar på når du må bytte kjede, men vi har et par verktøy og tips som kan brukes. En kjedemåler kan brukes for å måle hvor mye kjedet har strukket seg med, og er et billig verktøy å ha i skuffen. 

Kjedemåler som måler opp et utslitt kjede
MÅL KJEDET JEVNLIG: Om tuppen på kjedestrekkmåleren faller ned mellom leddene, er kjedet strukket for langt og må byttes umiddelbart for å unngå å skade tannhjulene.

På 11/12-delte drivverk bør du bytte når kjedet har strukket seg 0,5%, mens på 9/10-delte drivverk eller færre, kan du la kjedet strekke seg 0,75%.

Cluet er å bytte kjede før det blir altfor slitt. Et veldig slitt kjede vil slite mer på tannhjulene – så om du drøyer med å skifte kjede risikerer du å måtte bytte både kranktannhjul og kassett også. Kjenner du at kjedet glipper på tannhjulene eller at girene hopper, er det et ganske sikkert tegn på at både kjede og tannhjul må byttes. I verste fall kan også kjede ryke rett av når du tråkker til, det også et tydelig tegn på at du har tatt litt lett på vedlikeholdet.


Rustent kjede
PÅ TIDE: Noen ganger kan du også se og føle når kjedet må byttes. Mye rust er et tegn på at sykkelen din lengter etter et nytt kjede, det samme om kjedeleddene virker stive. 

Hva slags kjede skal du kjøpe?

Det sikreste er å kjøpe kjede fra samme produsent som resten av drivverket. Da kan du være helt sikker på at det ikke blir noen kompatibilitetsproblemer. Minstekravet er at det samme antall gir (på kassetten), men det er også store forskjeller mellom de ulike girgruppene, som kan gjøre at det rett og slett ikke passer sammen. 

Utover dette finnes kjeder i mange ulike kvaliteter og prisklasser. De dyreste kjedene er som regel for konkurranse-grupper som Shimano XTR, Dura-Ace eller toppgruppene til SRAM og Campagnolo. Her er det ikke spart på noe, og kjede er gjerne tilpasset kassetten slik at giringen blir ekstra presis. Vekt og finish er også detaljer som skiller de beste kjedene fra de litt rimeligere. 

Nesten alle nye kjeder i dag selges med hurtiglås (missing link). Dette gjør det enkelt å skjøte kjedet når du skal montere det på.

Ikke nøl med å spørre oss i Bike Fixx om du ikke vet hva slags kjede du skal kjøpe!

Verktøy

Du trenger følgende verktøy for å bytte kjede på sykkelen din:

  • Kjedekutter
  • Kjedeverktøy/kjedetang til demontering av hurtiglås (missing link)
  • Hansker

Slik bytter du kjede

Fjern det gamle kjedet

1. Lokaliser hurtiglåsen (missing linke). Hurtiglåsen er det ene leddet som ser litt annerledes ut enn alle de andre på kjedet. Bruk kjedeverktøyet til å klemme hurtiglåsen sammen slik at du kan ta leddet fra hverandre.

Kjedetang for hurtiglås/missing link

2. Om det gamle kjedet ikke har hurtiglås, kan du bruke kjedekutteren til å presse ut en pin på kjedet. Kjedet vil da dele seg.

kjedekutter som kutter et sykkelkjede

Kutt nytt kjede i riktig lengde

Det enkleste er å legge det nye og det gamle kjedet ved siden av hverandre på en benk og kutte det nye kjedet med kjedekutteren til like mange ledd som det gamle.
Nærbilde av en kjedekutter som kutter sykkelkjede

Har du ikke noe gammelt kjede som referanse, eller du vet at det gamle kjedet har feil lengde? Da må du gjøre dette:

  1. Tre det nye kjedet på sykkelen. Legg kjedet på største tannhjul bak og største tannhjul foran. Ikke tre kjedet gjennom bakgiret.
  2. Før så de to endene av kjede sammen slik at de overlapper
  3. Ved sammenføyningen skal du på 11/12-delte systemer ha 4 ledd til overs. På systemer med færre gir holder det med 2 ledd til overs. Kutt bort det som er over riktig lengde med kjedekutteren.

Montering av kjede

1. Når kjedet er kuttet i riktig lengde, kan du tre kjedet på plass. La bakgiret stå i nederste/tyngste gir slik at det er mest mulig slakk i kjedet. Da er det lettest å jobbe med. Pass på å tre kjedet riktig gjennom bakgiret – det er mange som gjør feil her. Om det er en clutch (Shimano-gir) drar du spaken til ulåst posisjon. Om du ikke har krankgir, kan du enkelt la kjede ligge “løst” foran, slik at det er helt slakt. Tre kjede på drevet etter kjedet er montert sammen. 

2. Når kjedet er tredd på plass monterer du kjedelåsen. Vær nøye med at kjedelåsen går pent inn i sporene og at den ikke blir montert skjevt på noen måte. For å stramme kjedelåsen bruker du kjedeverktøyet til du kjenner/hører et lite klikk.

Kjedelås/missing link
KJEDELÅS: Låsen består av to deler som skjøter sammen kjedet.

et missing link/kjedelås som settes sammen
KLIKK: Pinnene på kjedelåsen fører du inn i hvert sitt hull på begge sider av kjedet. Dra kjedet i kjedet i hver sin retning. Når du hører et lite “klikk” er låsen på plass og du er klar til å sykle igjen.

Tips. Kjedelåsen kan noen ganger være litt hard å få satt skikkelig, da snurrer du bare kjede slik at kjede med kjedelåsen ligger på oversiden av kjedestaget, holder bremsen inne og tråkker ned på pedalen. Du vil høre et klikk og kjede vil spinne og gire som normalt.

Gir gjennom alle girene og se at giret beveger seg som det skal og at pulleyarmen ikke “låser” seg på største drev (evt største bak og foran om du har krankgir). Om det gjør det er kjede for kort. Om kjede ligger “løst” når du har giret til minste drev (minste foran og bak om du har krankgir) er kjede for langt.

Trenger du mer hjelp? Send oss en melding i chatten på siden, eller kom innom en av våre butikker.

Fortsett og les andre artikler