Slik bytter du kjede på sykkelen

Kjede er en slitedel som må byttes med jevne mellomrom. Som mange andre reparasjoner, er bytte av kjede enkelt når man kan det – så her skal vi forklare deg hvordan det gjøres!

Når må kjedet byttes?

Det kommer selvsagt an på hvor mye du sykler og hvordan du sykler. Det kommer også an på hva slags sykkel du bruker. En elsykkel bidrar med mye moment og høy belastning på drivverket, dette gjør at et elsykkelkjede gjerne går kortere enn et kjede som står på en vanlig sykkel.

Det er umulig å gi et helt sikkert svar på når du må bytte kjede uten at man måler hvor mye kjedet har strukket seg med en kjedestrekkmåler.kjedestrekkmåler
MÅL KJEDET JEVNLIG: Om tuppen på kjedestrekkmåleren faller ned mellom leddene, er kjedet strukket for langt og må byttes umiddelbart for å unngå å skade tannhjulene.

På 11/12-delte drivverk må du bytte når kjedet har strukket seg 0,5%, mens på 9/10-delte drivverk eller færre, kan du la kjedet strekke seg 0,75%.

Cluet er å bytte kjede før det blir altfor slitt. Et veldig slitt kjede vil slite mer på tannhjulene – så om du drøyer med å skifte kjede risikerer du å måtte bytte både kranktannhjul og kassett også. 

Kjenner du at kjedet glipper på tannhjulene eller at girene hopper, er det et ganske sikkert tegn på at både kjede og tannhjul må byttes. Ryker kjedet rett av når du tråkker til, er det også et tydelig tegn på at du har tatt litt lett på vedlikeholdet.
kjede med rust
PÅ TIDE: Noen ganger kan du også se når kjedet må byttes. Masse rust er et tegn på at sykkelen din lengter etter et nytt kjede…

Hva slags kjede skal du kjøpe?

Det sikreste er å kjøpe kjede fra samme produsent som resten av drivverket. Da kan du være helt sikker på at det ikke blir noen kompatibilitetsproblemer.

Pass også på at du kjøper kjede for riktig antall gir.

Utover dette finnes kjeder i mange ulike kvaliteter og prisklasser. De dyreste kjedene er som regel for konkurranse-grupper som Shimano XTR, Dura-Ace eller toppgruppene til SRAM. Her er det lagt mer vekt på finish og vekt, noe som drar prisen opp.

Nesten alle nye kjeder i dag selges med hurtiglås. Dette gjør det enkelt å skjøte kjedet når du skal montere det på.

Ikke nøl med å spørre oss i Bike Fixx om du ikke vet hva slags kjede du skal kjøpe!

Verktøy

Du trenger følgende verktøy for å bytte kjede på sykkelen din:

  • Kjedekutter
  • Kjedeverktøy til montering/demontering av hurtiglås
  • Hansker

Slik bytter du kjede

Fjern det gamle kjedet

1. Lokaliser hurtiglåsen. Hurtiglåsen er det ene leddet som ser litt annerledes ut enn alle de andre på kjedet. Bruk kjedeverktøyet til å klemme hurtiglåsen sammen slik at du kan ta leddet fra hverandre.

2. Om det gamle kjedet ikke har hurtiglås, kan du bruke kjedekutteren til å skyve ut en bolt på kjedet. Kjedet vil da dele seg.
kjedekutter

Kutt nytt kjede i riktig lengde

Det enkleste er å legge det nye og det gamle kjedet ved siden av hverandre på en benk og kutte det nye kjedet med kjedekutteren til like mange ledd som det gamle.

Har du ikke noe gammelt kjede som referanse, eller du vet at det gamle kjedet har feil lengde? Da må du gjøre dette:

  1. Tre det nye kjedet på sykkelen. Legg kjedet på største tannhjul bak og største tannhjul foran. Ikke tre kjedet gjennom bakgiret.
  2. Når du ser på tannhjulet foran fra siden, skal enden på kjedet være plassert kl 5. Før kjedet sammen ved dette punktet. Her vil det være noen ledd til overs når kjedet er stramt. 
  3. Ved sammenføyningen skal du på 11/12-delte systemer ha 4 ledd til overs. På systemer med færre gir holder det med 2 ledd til overs. Kutt bort det som er over riktig lengde med kjedekutteren.

Montering av kjede

1. Når kjedet er kuttet i riktig lengde, kan du tre kjedet på plass. La bakgiret stå i nederste posisjon slik at det er mest mulig slakk i kjedet. Da er det lettest å jobbe med. Pass på å tre kjedet riktig gjennom bakgiret – det er mange som gjør feil her.

2. Når kjedet er tredd på plass monterer du kjedelåsen. Vær nøye med at kjedelåsen går pent inn i sporene og at den ikke blir montert skjevt på noen måte. For å stramme kjedelåsen bruker du kjedeverktøyet til du kjenner/hører et lite klikk.kjedelås
KJEDELÅS: Låsen består av to deler som skjøter sammen kjedet.


KLIKK: Pinnene på kjedelåsen fører du inn i hvert sitt hull på begge sider av kjedet. Dra kjedet i kjedet i hver sin retning. Når du hører et lite «klikk» er låsen på plass og du er klar til å sykle igjen.