Book service – Artikler, tips og guider
Bilde av skivebremser på en sykkel

Hylende skivebremser på sykkelen? Slik fikser du det!

Lei av at bremsene skriker hver gang du tar i bremsehendlene? Det er nok sykkelevennene dine også.

Det er ikke uvanlig at skivebremsene gir fra seg en høy, skingrende lyd som får alle rundt deg til å skvette til. Bremsene kan fungere helt greit selv om de utfordrer trommehinner og knuser vindusglass innenfor en radius på 100 meter. Likevel er det for de fleste såpass irriterende at det er fint å få løst problemet!

Hva gjør at bremsene hyler?

Grunnen til at skivebremser gir fra seg lyd, er at energien du legger i systemet blir omgjort til lyd i stedet for varme (gjennom friksjon). Dette kommer som regel av to grunner: Utslitte bremseklosser eller noe som har lagt seg i eller mellom bremsekive og bremsekloss. Vann, olje eller andre urenheter som har kommet seg på bremseklossene og/eller bremseskiven er en klassiker. Skal du unngå høylytte bremser gjelder det å passe på at bremsene er i god stand og frie for smuss og urenheter. 

Er bremseklossene utslitte, kan du sjekke vår guide på hvordan å bytte bremseklosser på skivebremser: Slik bytter du bremseklosser på sykkelen din (skivebrems)

I noen tilfeller kan det være hydraulikkolje som lekker ut fra kalipperen og finner veien til skiver og klosser. Har du lekkasje, vil du også miste bremsekraft, dette vil du føle på at bremsehendelen blir helt slapp når du trykker. Idisse tilfellene ender du ofte med å bytte deler av bremsesystemet, og som oftest kalipperen. (PS! Bremsehendelen vil også miste trykk over tid, da vil det være nødvendig med en lufting av bremsene, dette hjelper vi deg selvfølgelig med)

Slitte og møkkete bremseskiver.
SKRIIIIK!: Ren bremseskive vs. skitten bremseskive. Skiven til høyre er full av møkk, olje, rust og ujevnheter. Dette er faktorer som bidrar til å lage mye leven når du bremser!

I andre tilfeller kan det være at man har vært uforsiktig når man har lagt på kjedeolje og dermed fått oljesprut på bremsen. Vi anbefaler derfor å bruke en god gammeldags flaske for å påføre olje, i stedet for gassdrevne sprayer. 

Hva slags type bremseklosser du har kan også ha betydning. Metalliske bremseklosser, som er de mest vanlige, lager i utgangspunktet noe mer lyd. Resinklosser/organiske klosser er gjerne mer stille, men på bekostning av noe redusert bremsekraft, spesielt i lengre nedkjøringer. 

Slik fikser du skrikende bremser

Det er to metoder som kan løse problemet:

  • Rengjør bremsene skikkelig

Pass på at sykkelen er ren, pen og tørr. Deretter tar du av hjulet og sprayer bremseskiven med bremserens (kjøpes hos de fleste sykkelbutikker). La det ligge på en liten stund før du tørker av med tørkepapir. Du kan også bruke isopropanol til dette. Det viktigste er at det ikke etterlater seg noe etter påføring (fordamper helt)

rensing av bremseskive med skivebremsrens, hos Bike Fixx Lysaker
BREMSERENS: Olje og skitt er som regel det som gjør at bremseskivene lager lyd. -Da er det ofte skikkelig rengjøring som gjelder, sier Simen hos Bike Fixx på Lysaker.

Er du heldig, så ble du kvitt hylingen nå. Hvis ikke, må du gå til neste steg:

  • Bytt bremseklosser

Har du fått for mye olje på bremseklossene er bremseklossene ødelagte. Da må du sette inn nye bremseklosser i kalipperen. Når de gamle klossene er ute, sjekk kalipperen både innvendig og utvendig for eventuelle lekkasjer. Om det bare er en bitteliten lekkasje vil dette være nok til at hylingen kommer tilbake. Ved lekkasje må du ta en service på bremsene, eventuelt bytte til helt nye bremser. Slik bytter du bremseklosser på sykkelen din (skivebrems)

Trenger du hjelp til å fikse bremsene på sykkelen din? Da er det bare å booke time hos oss i Bike Fixx, så skal vi ordne det!

Fortsett og les andre artikler

Mekketips

Slik bytter du kjede på sykkelen

Kjede er en slitedel som må byttes med jevne mellomrom. Som mange andre reparasjoner, er bytte av kjede enkelt når man kan det – så her skal vi forklare deg hvordan det gjøres!

Les mer »