Hylende skivebremser på sykkelen? Slik fikser du det!

Lei av at bremsene skriker hver gang du tar i bremsehendlene? Det er nok sykkelevennene dine også.

Det er ikke uvanlig at skivebremsene gir fra seg en høy, skingrende lyd som får alle rundt deg til å skvette til. Bremsene kan fungere helt greit selv om de utfordrer trommehinner og knuser vindusglass innenfor en radius på 100 meter. Likevel er det for de fleste såpass irriterende at det er fint å få løst problemet!

Hva gjør at bremsene hyler?

Som regel er grunnen til at skivebremsene gir fra seg lyd vann, olje eller andre urenheter som har kommet seg på bremseklossene og/eller bremseskiven. Skal du unngå høylytte bremser gjelder det å passe på at bremsene er i god stand. F.eks. kan det være hydraulikkolje som lekker ut fra kalipperen og finner veien til skiver og klosser. Har du lekkasje, vil du også miste bremsekraft. Etterhvert vil du kunne trykke bremsehendelen helt inn uten at det gir noen bremseeffekt.

bremseskiver
SKRIIIIK!: Ren bremseskive vs. skitten bremseskive. Skiven til høyre er full av møkk, olje, rust og ujevnheter. Dette er faktorer som bidrar til å lage mye leven når du bremser!

I andre tilfeller kan det være at man har vært uforsiktig når man har lagt på kjedeolje og dermed fått oljesprut på bremsen.

Hva slags type bremseklosser du har kan også ha betydning. Metalliske bremseklosser, som er de mest vanlige, lager i utgangspunktet lite lyd. Resinklosser er det derimot fortere gjort å få lyd i, spesielt når de blir våte.

 

Slik fikser du skrikende bremser

Det er to metoder som kan løse problemet:

  • Rengjør bremsene skikkelig

Pass på at sykkelen er ren, pen og tørr. Deretter tar du av hjulet og sprayer bremseskiven med bremserens (kjøpes hos de fleste sykkelbutikker). La det ligge på en liten stund før du tørker av med tørkepapir.

simen renser bremseskive
BREMSERENS: Olje og skitt er som regel det som gjør at bremseskivene lager lyd. -Da er det ofte skikkelig rengjøring som gjelder, sier Simen hos Bike Fixx på Lysaker.

Er du heldig, så ble du kvitt hylingen nå. Hvis ikke, må du gå til neste steg:

  • Bytt bremseklosser

Har du fått for mye olje på bremseklossene er bremseklossene ødelagte. Da må du sette inn nye bremseklosser i kalipperen. Når de gamle klossene er ute, sjekk kalipperen både innvendig og utvendig for eventuelle lekkasjer. Om det bare er en bitteliten lekkasje vil dette være nok til at hylingen kommer tilbake. Ved lekkasje må du ta en service på bremsene, eventuelt bytte til helt nye bremser.

KLIKK HER FOR Å LÆRE HVORDAN MAN BYTTER BREMSEKLOSSER

Trenger du hjelp til å fikse bremsene på sykkelen din? Da er det bare å booke time hos oss i Bike Fixx, så skal vi ordne det!