Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider
Dame i sykkelshorts på benk

Sykkelshorts for damer – hva skal man se etter?

Sykkelshorts – eller bib, som mange kaller det, er et must for alle som bruker sykkelen til trening, konkurranse, pendling og turer. En god sykkelshorts gjør turene langt mer behagelig, og den skåner underlivet for den påkjennelsen en sykkeltur kan være.

Ingunn Baastad er ambassadør for Bike Fixx, og for henne er sykkelshorts med pute (også kjent som padding eller chamois) et selvsagt plagg på sykkeltur. – Bruk litt penger på en god bib, den blir din beste venn, sier Ingunn. – Det er skikkelig dritt å være sår, øm og følelsesløs i flere dager etter en sykkeltur.

En sykkelshorts er med andre ord en god investering. Finner du en god sykkelshorts, kan den brukes under en lang sykkelbukse eller i kombinasjon med løse beinvarmere når streken på gradestokken kryper nedover.

sykkelbukse
SHORTS NÅR DET ER KALDT?: Med løse beinvarmere, som vist her, kan du bruke favoritt-sykkelshortsen selv om det ikke er shorts-temperatur.

Hva er forskjellen på dame- og herresykkelshorts?

Når man handler sykkelshorts i fysisk butikk eller nettbutikk er dame- og herresykkelshorts plassert hver for seg. De ser ved første øyekast ganske like ut, men forskjellen ligger først og fremst i detaljene. Som kjent har damer og menn ulik anatomi, og sykkelshortsene tar hensyn til dette. 

👉 For det første har damesykkelshortsene har en annen type pute som passer bedre til kvinnelig underliv. 

👉 Den andre store forskjellen er snittet i sykkelshortsen. Damer er ofte smalere ved midjen enn de er ved hoftene, så shortsen er tilpasset dette.

👉 Ofte foretrekker jenter litt kortere shorts enn gutta, så kanten på shortsen stopper gjerne litt lengre opp på låret. 

Men når det er sagt, så kommer folk i alle mulige kroppsfasonger, og det er derfor ikke noe fasitsvar på hvordan en damesykkelshorts skal være designet. Det kan godt være et en herresykkelshorts sitter bedre enn en damesykkelshorts. Vi anbefaler at du prøver litt forskjellige modeller i butikken før du tar ditt endelige valg!

Sykkelshorts med- eller uten seler?

De fleste aktive syklister velger sykkelshorts med seler. Det gjør at shortsen alltid sitter godt og tett på kroppen uten fare for at den sklir nedover. Få ting er mer irriterende enn at shortsen sklir litt ned og puta kommer ut av posisjon!

SÆLA PÅ: Sykkelhorts med seler sitter bedre enn sykkehorts uten seler.

Seler har dog en åpenbar ulempe, og det er at det kompliserer ting når naturen kaller. Sånn sett kan det ofte være mer praktisk med en shorts uten seler, men da må du i mange tilfeller gi avkall på noe komfort når du sitter på sykkelen.

Dyr eller billig sykkelshorts?

Du kan få sykkelshorts for jenter fra noen få hundrelapper til flere tusen kroner. Som med mye annet følger prisen kvaliteten. 

Regn med å bruke fra ca 1200 kroner og oppover for å få en god sykkelshorts med god stoffkvalitet, en forseggjort pute, sømmer som ikke gnager og god passform. 

Ingunn Baastad har selv noen klare preferanser, som også kan være til hjelp for andre; – Jeg kjenner på hvordan sykkelshortsen sitter på kroppen, at selene er lange nok, at stoffet sitter godt rundt rompa og at den ikke sklir ned, sier Ingunn. -Det er også viktig at det ikke er for tynn kant nederst rundt låret shortsen. Tynn kant er typisk for litt rimeligere shortser. Vi snakker stappa pølser i lang rekke hvis denne “strikken” er for stram. Ubehagelig er det også. 

sykkeshorts tjukk strikk
BEHAGELIG: På sykkelen skal du ha det komfortabelt uten gnaging og ubehag. Tjukk strikk på låret klemmer ingen steder og gjør syklingen mer behagelig.

Design og farger 

At sykkelshortsen ser bra ut er selvsagt også en faktor som skal tas med i ligningen! -Sykling er en jålete sport. Jeg synes det er gøy med farger, særlig på sommeren når man har farge på bena. Da velger jeg andre farger enn sort, f.eks mørkeblå. mørkegrønn eller burgunder, forteller Ingunn.

Lyse farger kan være stilig, men passer best for solskinnssyklister. Brun søle som sputer opp fra hjulet på en hvit shorts ser ikke så bra ut og kan være vanskelig å få helt ren i etterkant. Et siste tips er derfor å gå for en mørk farge, så kan du heller leke deg med lysere farger på trøya!

Fortsett og les andre artikler