Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider
justering av bakgir

Mekketips: Justering av gir (mekanisk)

Alle sykler med mekaniske gir trenger en justering før eller siden. Her går vi gjennom hvordan du justerer fremgir og bakgir på sykkelen din!

Det er viktig å justere gir på sykkelen din regelmessig for å sikre at sykkelen fungerer som den skal, og for å unngå skader på sykkelen og deg selv. Hvis du opplever noen av symptomene nedenfor, bør du vurdere å justere girene på sykkelen din eller ta sykkelen til en sykkelmekaniker for hjelp.

Her er noen av de vanligste symptomene du bør kjenne til:

Mislykkede girskift: Hvis du har problemer med å skifte gir, eller hvis girskiftet er hakkete eller ujevnt, kan det være et tegn på at du trenger å justere gir.

Kjedet hopper av tannhjulet: Hvis kjedet hopper av tannhjulet når du skifter gir, kan det bety at giret er dårlig justert.

Du klarer ikke gire i det hele tatt: Hvis girskiftet ikke virker i det hele tatt, kan det bety at girvaieren er for slapp eller girvaieren har røket.

Kjedet glipper eller går urent på tannhjulene: Hvis kjedet ikke går “rent” på tannhjulene, og du opplever at sykkelen girer av seg selv eller ikke klarer å ligge på samme tannhjul over tid, så er det på tide å justere gir.

Les også: 5 tegn på at drivverket ditt er utslitt

Sjekk at komponenter ikke er skadet eller utslitt

Før du går i gang med å justere gir, bør du også sjekke at de ulike komponentene til gir og drivverk er i orden: 

Girhendelen på styre – Trekker den vaier? Hvis ikke kan den være ødelagt og må skiftes.

Girvaier og strømper – Kan girvaier være røket? Er det lenge side sist du byttet vaier og strømper kan dette være grunnen til at sykkelen ikke girer skikkelig.

Tannhjul – Er noen tannhjul utslitt eller skadd? Sitter frikransen skikkelig fast (skal ikke kunne bevege seg sideveis, da må den festes bedre).

Kjede – Er kjedet slitt så vil det glippe og man kan tro at det er giret som er dårlig justert. Sjekk også at kjedet er uskadd, og at det ikke er rust eller låste ledd. Trykk her for å lære å bytte kjede.

Bakgir og girøre – Sjekk at bakgiret ikke er skjevt. Det kan fort få seg en trøkk i møte med en stein e.l. Sjekk også at selve girarmen beveger seg fritt og at tannhjulene ruller fritt.

Å justere gir på en sykkel kan virke skremmende for noen, men det er enkelt å gjøre hvis du følger noen grunnleggende trinn. Følg denne veiledningen for å justere gir på sykkelen din:

Begynn med å sjekke girvaieren

Først bør du sjekke om kabelen er for stram eller løs. For å sjekke kabelen, skift til det største tannhjulet foran og det minste tannhjulet bak. Hvis kabelen er slakk, justerer du den ved å stramme til justeringshjulet på girhendelen. Et slikt justeringshjul kan også være lokalisert på kabelstrømpen eller der hvor kabelen går inn i selve giret.

Justeringshjulet på bakgiret strammer selve vaieren…
…Det samme gjør justeringshjulet på girhendelen.

Dette kan i seg selv være nok til at giret blir justert riktig. Gir gjennom alle girene mens du tråkker rundt og sjekk at sykkelen girer rent mellom girene.

Hvis giret fortsatt ikke er justert, så må du fortsette med følgende:

Justering av girets posisjon

Det er tre justeringsskruer på bakgiret: 

Limit-skruene H og L. H justerer girets ytterpunkt (girets posisjon i forhold til det minste tannhjulet). L justerer girets innerpunkt (girets posisjon i forhold til det største tannhjulet).

Når du justerer limit-skruene må du sørge for at kjedet ligger på det minste drevet foran. Deretter girer du deg opp til største drevet på kassetten bak. Stå bak sykkelen og skru på L skruen til du ser at kjedet treffer det største drevet i en perfekt linje. Gjør det samme på minste drevet, men da skal du justere på H skruen.

visualisering av skruene på bakgir
VIKTIG: Det er greit å vite hva som skjer når du skrur på de ulike skruene på giret.

I tillegg har du B-tension skruen som styrer avstanden mellom frikransen og øvre jockeyhjul. Hvis denne avstanden er for stor, kan det føre til at girskiftet ikke går opp på det største tannhjulet eller at kjedet hopper av når du skifter gir. Hvis avstanden er for liten, kan det føre til at kjedet kiler seg mellom jockeyhjulet og frikransen.

Samme prinsipp som beskrevet over gjelder også fremgiret, men der trenger du ikke ta hensyn til B-tension skruen.

Finjuster girskiftet

Etter at begge girskifterne er justert, kan du finjustere girskiftet ved å bruke justeringhjulene på girhendelen. Prøv å skifte gir mens du sykler, eller har sykkelen i mekkestativet og juster slik at kjedet går rent uten feilskift, skraping og ulyder. 

Trenger du hjelp til å justere gir?

Våre mekanikere er alltid klare til å hjelpe. Book time her!

Fortsett og les andre artikler