Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider

Slik kler du deg for vintersykling

Mange kvier seg for å sykle i vinterkulda, men med riktig bekledning kan det faktisk være riktig så komfortabelt!

Det å sykler på vinteren er en øvelse alle kan nyte, bare man kler seg riktig. Det å kle seg riktig er nemlig helt avgjørende for at man skal få en fin tur. 

Det som er spesielt med sykling på vinteren er at du potensielt kan bli både veldig varm og veldig kald på samme tur. Derfor er det lurt å kle seg lag på lag, og justere på antrekket underveis. Eksempelvis kan man bli veldig varm av å sykle i motbakker, men når du skal ned igjen, og er våt av svette, blir du fort veldig nedkjølt. Dermed er det viktig å både kunne lufte og lukke avhengig av hvordan kroppstemperaturen utvikler seg underveis.

I denne artikkelen skal vi gå igjennom hva slags type klær du trenger for å sykle komfortabelt på vinteren!

LES OGSÅ: Teknikktips – slik sykler du på glatt føre

På overkroppen

Baselayer
Her anbefaler vi å ha på en tynn ulltrøye eller brynje. Dette er plagg som er luftige og isolerer godt. Fordelen med ull, er at det i motsetning til syntetiske materialer, holder på varmen selv om du blir våt av svette.

Lifehack: Ta med en ekstra ulltrøye. Veldig deilig å ta på om du skal innom en kafè på veien!

Blllbaselayer
ULL INNERST: Innerst på kroppen er det lurt å bruke en ulltrøye. Den isolerer selv om den blir fuktig.

Mellomlag
Litt avhengig av hvor kaldt det er, så kan du ha et mellomlag. En sykkeltrøye (kort eller langermet) gjør gjerne jobben – da får du også lommer på ryggen til å putte verktøy, nøker og proviant i. 

Ytterplagg
Her er det vindtett som gjelder! Sykkeljakker i softshell-materiale puster godt og isolerer mot kulda. Om det er lufteåpninger som kan åpnes/lukkes etter behov er det et stort pluss! 

Du kan også vurdere om du skal ta med en vindvest som kan tas av og på ved behov.

sykkeljakke vinterDET FINNES IKKE DÅRLIG VÆR: Bike Fixx-ambassadør Ingunn Baastad sykler året rundt og vet å kle seg etter forholdene. Ikke glem synlighet i form av refleks på klærne og lys både foran og bak på sykkelen.

På underkroppen

Sykkelshorts
Bruk gjerne favorittsykkelshortsen (bib) innerst. Om det ikke er for kaldt kan du bruke denne i kombinasjon med et par løse beinvarmere.

Sykkelbukse
Om det er kaldere enn 5 plussgrader, så bør man ha en lang vintersykkelbukse over sykkelshortsen. 

Stilongs
Om du er en frysepinn, eller om det er veldig kaldt, kan du dra på deg en ullstilongs mellom shortsen og buksa.

Lifehack 1: Blir du veldig kald på lår/hofter/rumpe kan du ta på en stisykkelshorts som ytterste lag.

Lifehack 2: Om du ikke ønsker å investere i en sykkelbukse, så gjør også langrennbukser en utmerket jobb!

På hodet – hold hodet varmt

Det er viktig å holde hodet passe varmt, men det skal ikke være klumpete og hjelmen må fortsatt sitte godt på. Da er det tynn lue som gjelder. Eventuelt et pannebånd som slipper ut litt mer varme i toppen.

En buff er obligatorisk for å beskytte halsen, og den kan trekkes opp mer jo kaldere det blir. Både gratis reklame-buffer og merinoull-varianter fungerer meget bra!

sykkellue
VARM I TOPPEN: Lua bør være akkurat tynn nok til at hjelmen sitter godt på utenpå. En vintersykkel-caps kan være et godt alternativ om man ønsker å få mindre nedbør i fleisen. Ingunn har her valgt hjemmestrikket hals som er lett å puste gjennom når man tar den opp for å beskytte ansiktet.

På hendene – unngå neglsprett

Når det ikke er for kaldt er vanlige sykkelhansker beregnet for vinterbruk å foretrekke. Blir det enda kaldere så bør du skaffe deg “hummer-hansker”. Disse er tredelt og samler henholdsvis pekefinger/langfiner og ringfinger/lillefinger. Da varmer fingrene hverandre og du får bedre grep rundt bremsehendel og styre enn du får med votter.

hummerhansker

HUMMERHANSKER: Votter vil alltid være det desidert varmeste, men det funker ikke for syklister som skal betjene bremser og gir. Da er hummerhansker løsningen!

På beina – ikke få kalde føtter!

På kalde dager kan det være vanskelig å holde varmen på tærne. Først og fremst anbefaler vi å investere i vintersko for sykling, ihvertfall om du bruker klikkpedaler. Bruker du plattformpedaler kan du fint bruke vanlige vinterstøvler.

Vinterskoene kan du oppgradere med en ullsåle for bedre isolasjon.

Om du ikke er klar for å investere i dedikerte sykkelsko, kan du bruke vanlige sykkelsko i kombinasjon med noen tjukke skotrekk. Denne løsningen holder fint ned til et par minusgrader!

Besøk en av våre butikker – så hjelper vi deg med å finne de beste klærne for vintersykling!

Fortsett og les andre artikler