Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider
Bike Fixx ambassadør Ingunn på graveltur i nordmarka

Turtips: Tre fine gravel-turer i Oslo

Har du gravel-sykkel og bor i nærheten av Oslo? Da er du heldig, for det er ikke mange andre steder det er så tett med fine grusveier. Vi har spurt Bike Fixx-ambassadør Ingunn Baastad hvilke grusturer som er hennes favoritter! (PS! Har du ikke en gravelsykkel, funker både terrengsykkelen og elsykkelen veldig godt;)

Ingunn er en langt over snittet ivrig syklist og hun sykler både gravel, landevei og terrengsykkel. Du kan følge hennes mange eventyr på Instagram.

Hvorfor gravel-sykling, Ingunn?

-I skogen er det lite biltrafikk og mas. Man finner roen og kan nyte flott natur. I Oslo er det et veldig godt alternativ til landeveissykling siden det gir enda flere ruter å velge mellom. I marka har vi også mange koselige stuer der man kan stoppe for en kaffe og litt gjærbakst underveis.

De siste årene har gravel-sykling økt i popularitet i takt med at syklene har utviklet seg. Gravel-sykler kan enkelt beskrives som en slags landeveissykkel med bukkestyre. Men der en tradisjonell landeveissykkel kun har plass til smale dekk, så kan en gravel-sykkel utstyres med bredere og grovere dekk som gir bedre grep, komfort og rulleegenskaper på grus.

Ingunn bor på Nordstrand, og to av hennes favoritturer går derfor i hennes nærområde Østmarka. -Jeg sykler mest gravel i Østmarka, men når jeg har tid utforsker jeg gjerne andre områder. Ring 4 er jo en sikker vinner som er kjent blant mange syklister i Oslo, og det som er kult med denne runden er at den er brøytet hele vinteren!

Her er Ingunns favoritt gravel-turer i Oslo!

Nøklevann rundt -med en svipp opp til Haukåsen

Bike Fixx ambassadør Ingunn på tur nøklevann rundt

Lengde: 21 km

Antall høydemeter: 548

Link til GPS-spor: Nøklevann rundt med en svipp oppom Haukåsen | 21.0 km Cycling Route on Strava

Underlag: Grusveier og smalere grusstier

Beskrivelse av turen: Sykkeltur på grusveier fra Skulleruddumpa opp til Nøklevann, så til Sleppa og ned mot Mariholtet før en svingom opp til Haukåsen. Flott utsikt på toppen! Fra Haukåsen sykler du ned igjen og tar en rast på Mariholtet. Bollene anbefales! Så går turen tilbake til Sleppa, så Sarabråten og videre rundt Nøklevann tilbake til Skullerud og ned til Skulleruddumpa.

NB! Østmarka er kupert, så du vil merke turen godt på kroppen. Ta det med ro i bakkene, og nyt naturen.

Høydepunkter på turen: Meget vakkert på vestsiden av Nøklevann, samt at Haukåsen er jo rosinen i pølsa, både fordi det er fantastisk utsikt der, men også fordi den lange bakken opp er ferdig på toppen.  Sarabråten har et historisk sus over seg, og er verd en stopp for å lese litt om stedet.

Beste sted å ta pause: Haukåsen anbefales for medbragt mat. Utsikten taler for seg selv. Mariholtet anbefales som hovedstopp. Der kan du spise nydelige boller og ta en varm kaffe. 

Fineste parti: Vestsiden av Nøklevann, Haukåsen og Sarabråten.

Tur til Vangen fra Grønmo

Bike Fixx ambassadør Ingunn på sin Merida Silex Gravelsykkel på tur i marka.

Lengde: 30 km

Antall høydemeter: 453

Link til GPS-spor: Frem og tilbake til Vangen fra Grønmo | 30.3 km Cycling Route on Strava

Underlag: Varierte grusveier/stier og anlagte stier samt klopper og noe teknisk (kun et par meter)

Beskrivelse av turen: Fra Grønmo sykler du over gamle søppelfyllingsområdet, ut på litt grusveier på andre siden, og så har du en liten “transportetappe” på asfalt før du sykler inn på grusveier igjen. Etter en stund kommer du til den fine broen over Setertjern, før du sykler på smalere grusstier inn mot parkeringen ved Sandbakken. Fortsett opp bakken inn til Sandbakken og følg skilter til Skjelbreia. Du sykler opp og ned på litt variert underlag, men alt går bra med gravel-sykkel.

Etterhvert stopper grusveien som går over i anlagte stier med mykt underlag, og så blir det litt mer teknisk over klopper og noe steinete underlag rett ved Skjelbreia. Veldig morsomt parti! Her kan du fort treffe på en elg, hvis du sykler sent på dagen. Etterhvert kommer du ut på grusveien, og tar sørover og følger skilter til Vangen. Vangenbollene er sagnomsuste, og anbefales på det varmeste. Er det litt kjølig vær, finn deg en plass inne ved peisen.

Tilbaketuren er samme rute som du kom. Det er dessverre slik i Østmarka, at veiene ofte går frem og tilbake. Det er få rundturer, fordi naturen har skapt den slik. Uansett er turen helt fantastisk fin!

Høydepunkter på turen: Partiet mellom Setertjern og Skjelbreia. Meget variert terreng/naturlandskap og mye vakkert å se på.

Beste sted å ta pause: Vangen. Episk.

Fineste parti: Myra før Skjelbreia der kloppene ligger etter hverandre som perler på en snor. Her kan du kanskje få med deg elg i solnedgang.

Ring 4: Maridalen – Kikut – Sørkedalen

Bike Fixx ambassadør Ingunn på vintertur med Merida Silex gravelsykkel

Lengde: 48 km

Antall høydemeter: 822

Link til GPS-spor: Ring 4 – Nordmarka | 48.2 km Cycling Route on Strava

Underlag: Grusveier

Kort beskrivelse av turen: Ring 4, det køfrie alternativet til Ring 1, 2 og 3, er en kjent sykkeltur i Nordmarka som “alle” bør ha på sin Strava, minst en gang i året! Det er flere steder å starte, men jeg starter min ved inngangen til Maridalen. Du sykler Maridalsveien helt inn til Hammeren, og velger Nordmarksveien som går øst for Skjersjøelva. Nydelige grusveier og litt høydemeter å hente her.

På vei opp åpner landskapet seg og du får sett vakre Skjærsjøen. Følg videre grusveien skiltet mot Kikut. Her henter du enda flere høydemeter, det er bare å ta det med ro i bakkene.

Etter en god stund kommer du ned noen bratte bakker før du krysser over broen der Fortjern hekter seg på Bjørnsjøen, og Gørjaveien kommer ut fra øst. Følg skilting videre mot Kikut. Etterhvert går veien hardt ned til venstre (fortsatt skiltet mot Kikut).

Kikut anbefales det å kjøpe en god bolle og sette seg på forsiden av Kikut og se over Bjørnsjøen. Et ekte insta-moment der, altså.

Etter en rast, sykler du videre på grusveien og følger skilter mot Sørkedalen.

Ta til venstre over broen som skiller Østre og Vestre Fyllingen – og fortsett sørover. Etter noen gode bakker opp i flott landskap med fin utsikt i området som heter Deledalen, så bærer det nedover.

Er du god på grus, er det bare å gønne på nedover, bare hold utkikk for turgåere. Det går unna nedover forbi Finnerud og til slutt får du noen fine små hårnålsvinger helt ned til Elveli, som er gårdsområdet du kommer ned til.

For å få en finere tur hjem, og sykle minst mulig asfalt, velger du Zinoberveien. Den er litt mer kupert, men så mye finere å sykle.

I enden må du ut på asfalten for å sykle de siste meterene mot Røa. Sykle så tilbake til Maridalen, hvis du har kjørt bil, eller sykle raskeste vei hjem.

PS! Hvis du føler for enda en markabolle før asfalten tar deg, anbefales det en ekstra-stopp på Sørkedalen Landhandleri. Ta en liten svipp bortom der før du enten sykler Zinoberveien som anbefalt, eller tar asfalten hjem.

Høydepunkter på turen: Skjærsjøen, Kikut, Deledalen

Beste sted å ta pause: Kikut, så klart. Obligatorisk instagram-bilde her. Deledalens topp er fantastisk flott, her ser du utover Bjørnsjøen og området rundt. Sørkedalen Landhandleri er også verd et besøk hvis magen skulle rope på enda en markabolle.

Fineste parti: Deledalen – jeg elsker utsiktsområder.

God tur!

Nærbilde av Bike Fixx ambassadør Ingunn Baastad

Fortsett og les andre artikler