Bli med i vår stamkundeklubb

Book service – Artikler, tips og guider
vårservice sykkel

Vårservice: 6 ting du må sjekke når du tar sykkelen ut av boden

Når er det på tide å ta ut sykkelen. Da er det smart å ta en liten vårservice. Les Rajeevs tips til hva du bør sjekke!

Forhåpentligvis passet du på å vaske sykkelen ordentlig før du satte den inn i høst. Gjorde du det, så får du en fresh start på sesongen og du har sannsynligvis litt mindre jobb foran deg for å få sykkelen klar.

Vi har tatt en prat med Rajeev Rai fra Bike Fixx på Filipstad (ved målgang på Tour de Finance). Han har lang erfaring med å skru på sykler, og kommer her med sine tips til hva du må sjekke når du tar tohjulingen ut fra vinterdvalen:

1. Dekkene: I løpet av en lang vinter kan det hende at lufta siver ut av dekkene. Kontroller at dekkene har riktig lufttrykk. Hvis ikke, pumpe dem opp til riktig lufttrykk. Hva som er riktig dekktrykk kommer an på hva slags sykkel du har, vekt på syklist og dekkvolum. Spør gjerne en venn eller oss i Bike Fixx om du er usikker. Sjekk også for slitasje, skader og punkteringer.

PUMP: Rajeev Rai fra Bike Fixx Filipstad anbefaler å gulvpumpe for alle hjemmemekanikere. Gulvpumper er langt mer effektive enn minipumpene som har plass i sykkeltrøya.

Les også: Slik fikser du et punktert dekk

2. Bremser: Sjekk om bremsene fungerer ordentlig. Klem forsiktig på bremsehendelen og se om bremsene griper godt nok. Kontroller også om bremseklossene trenger å byttes ut.

3. Kjede og gir: Sjekk om kjedet og girene fungerer ordentlig. Kjedet bør være rent og smurt, og girsystemet bør være justert slik at det skifter jevnt mellom girene.

Les også: Slik bytter du kjede

kjedeolje
SOM SMURT: Kjedeolje bør du påføre jevnlig gjennom hele sesongen.

4. Støtdempere: Hvis sykkelen din har støtdempere, bør du sjekke om de fungerer ordentlig. Kontroller at de ikke lekker olje og at de beveger seg smooth uten for mye friksjon. Om demperen synker for mye sammen når du legger vekt på sykkelen, må du fylle på luft. Da trenger du en spesialpumpe. Sjekk produsentens anvisninger hva gjelder lufttrykk.

5. Styre, stem, sete og setepinne: Sjekk at styret og setet er justert riktig og at alle skruer er strammet godt nok.

6. Generell tilstand: Sjekk sykkelen for skader og slitasje på rammen, hjulene og andre deler. Sjekk også om det er rust eller korrosjon på metalldeler. Ta utgangspunkt i M-sjekken, så kan du være sikker på at du ikke overser noe.

Husk at det er bedre å være grundig i sjekken av sykkelen før du tar den ut på veien, slik at du kan unngå farlige situasjoner og problemer underveis.

Om du oppdager feil eller mangler på sykkelen din – ta kontakt, så fikser vi den for deg!

Fortsett og les andre artikler